Για την πανδημία και τους «διασώστες μας»

 


Δεν πιστεύω ότι οι σεισμοί, οι κυκλώνες, οι ηφαιστειακές εκρήξεις κλπ., δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Την ίδια άποψη έχω και για τις ασθένειες.

Πιστεύω όμως ότι:

√ Οι τσακισμένοι αυχένες και σπονδυλικές στήλες στους ομαδικούς τάφους των σκλάβων που έχτισαν τις πυραμίδες, δεν ήταν φυσικό φαινόμενο.

√ Τα σκελετωμένα παιδιά που πεθαίνουν μαζικά ανά δευτερόλεπτο στον πλανήτη από ασιτία, μολυσμένο νερό, χωρίς φάρμακο, ρούχο κλπ. δεν είναι φυσικό φαινόμενο.

√ Τα ακρωτηριασμένα σώματα, τα διαμελισμένα πτώματα, η χαμένη απο τη λάμψη όραση, η απώλεια από την έκρηξη ακοής, τα θολά από τα απόβλητα ποτάμια, οι δηλητηριασμένες λίμνες, τα ευνουχισμένα βουνά, οι γρασαρισμένες λίμνες δεν είναι επίσης φυσικό φαινόμενο.

Δεν πιστεύω στη μεταφυσική και τις θεωρίες για θεϊκή τιμωρία προς συνετισμό μας.

Πιστεύω όμως ότι:

→ Ο εργάτης άνθρωπος από την αρχέγονη εμφάνιση του μέχρι τα σήμερα, κάθε χιλιετία, αιώνα, χρόνο, μέρα, ώρα, λεπτό, δευτερόλεπτο, κατακτά, ανακαλύπτει, προοδεύει.

Μας λένε οι κυβερνήσεις -μαζί και η δικιά μας- ότι νοιώθουν πόνο και θρηνούν για την απώλεια συνανθρώπων μας από την πανδημία.

Μας λένε να προσέχουμε, να δείξουμε ατομική ευθύνη, να προγραμματίσουμε πότε και πόσο θα αρρωστήσουμε.

Μας λένε ότι νύχτα μέρα φροντίζουν για να είμαστε υγιείς, συσκέπτονται, διαβουλεύονται, αναζητούν τη λύση για το πρόβλημα.

Όλα αυτά μας τα λένε όλοι αυτοί και τα παπαγαλάκια τους.

Δε θα πω ότι εύχονται να πεθάνουμε θα πω όμως ότι είναι υποκριτές και φαρισαίοι όσον αφορά τις προτεραιότητες και τις αγωνίες τους.

Θα ισχυριστώ ότι:

Το πρώτο, το κύριο, το κρίσιμο για αυτούς μέλημα είναι μήπως και κλονιστεί το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν.

Για να απαντήσουν λοιπόν σε κάποια ενδεικτικά και επιγραμματικά ερωτήματα:

Α/ Άλλαξε η πανδημία σε τίποτε τους σχεδιασμούς και τις πολιτικές σε σχέση με τις ανάγκες των λαών;

Β/ Το εμβόλιο για την πανδημία - αυτό που θα σώσει τον πλανήτη- αποτελεί ναι ή όχι τη χρυσοφόρα φλέβα και αρένα ανταγωνισμού ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και φαρμακευτικούς ομίλους για το ποιος θα τα τσεπώσει πιο χοντρά;

Γ/ Διαβλέπει κανείς, να προβληματίζονται για την πολιτική που εφαρμόζουν και να δίνουν προτεραιότητα στο δουλειά για όλους, ψωμί για όλους, σπίτι για όλους, φως, νερό τηλέφωνο για όλους;

Δ/ Έχει αντιληφτεί κάποιος να ιδρώνει το αυτί τους για την: ανεργία που αυξάνεται, τους πολυεθνικούς ομίλους που γιγαντώνονται, τη συσσώρευση κεφαλαίου και παραγωγής που ψηλώνει, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους;

Ε/ Βλέπει κάποιος, μέριμνα, για να προστατευτεί το περιβάλλον, να σταματήσει ο βιασμός της φύσης, να χαλιναγωγηθούν οι τσιμινιέρες του θανάτου, οι θάλασσες - τα βουνά - ο αέρας - οι παραλίες - τα αεροδρόμια - τα λιμάνια - οι υποδομές και ο πλούτος της χώρας του να μην ξεπουλιούνται;

Ζ/ Άκουσε κανείς για τους πολέμους που σταμάτησαν, εδαφικές διεκδικήσεις που σίγησαν, επεμβάσεις που μετριάστηκαν, πολεμικές βιομηχανίες θανάτου και ολέθρου που μείωσαν την παραγωγή τους;

Η/ Προβληματίζετε κανείς, σχετικά με τα ποσοστά των συνανθρώπων μας παγκόσμια που απολαμβάνουν την πρόοδο και τα επιτεύγματα της επιστήμης; Σε πόσους έχει καλυτερεύσει η ζωή τους; Πόσο μείωσαν τις κοινωνικές ανισότητες;

Θ/ Έμαθε κανείς, για κάποιους έστω από αυτούς έστω και για χιλιοστό του δευτερολέπτου να αναρωτήθηκαν, μήπως δεν φταίει ο γιαλός αλλά το στραβό αρμένισμα τους;

Δεν θα συνεχίσω!

Θα μπορούσα να εξαντλήσω την αλφαβήτα και να προσθέσω και άλλη!

Θα το στρίψω αλλιώς.

Ναι είναι υποκριτές.

Ναι είναι φαρισαίοι.

Ναι λένε ψέματα.

Μου θυμίζουν τους φιλάνθρωπους του υπόκοσμου που χρηματοδοτούσαν την περίθαλψη των ορφανών, αυτού που είχαν καθαρίσει πριν λίγες ώρες.

Θα σε κάψω Γιάννη και έλα να σε αλείψω λάδι.

Ναι τέτοιοι είναι!

Γιατί πάνω και πριν απ'όλα βάζουν το σύστημα που υπηρετούν και πιστεύουν τον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό.

√ Ξέρουν πολύ καλά ότι το σύστημα τους στη διαδρομή του θα εμφανίζει ταρακουνήματα και ότι αυτά είναι του δικού τους συστήματος κλονισμοί.

√ Γνωρίζουν ταυτόχρονα ότι οι κυλιόμενες κρίσεις τους προκαλούν τριγμούς και ρήγματα, ότι ανακατεύονται τα νερά  και τότε ίσως στα θύματα της βάρβαρης πολιτικής τους ξυπνήσουν σκέψεις και προβληματισμοί.

- Ο ανασφαλής, ο φοβισμένος, το θύμα των πολιτικών τους μπορεί να αρχίσει να μιλά, να αντιδρά, να μιλά, να τους αμφισβητεί.

ΚΑΙ

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι;

Αν αυτό το τσουνάμι εκδηλωθεί, θα τους σαρώσει.

Παρ'όλα αυτά όμως είναι τόσο γόρδια ομφαλιολωρικά δεμένοι με το ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα που δεν μετακινούνται ούτε ένα χιλιοστό.

Το χουν αποφασίσει, το χουν ξεκαθαρίσει, το πράττουν.

Τις κρίσεις του συστήματος θα τις πληρώνει ο λαός.

Το εμβόλιο για τις εσωσυστημικές τους ανακατατάξεις είναι η βαρβαρότητα, η μεγαλύτερη βαρβαρότητα, η απόλυτη βαρβαρότητα.

Πράγματι οι καπιταλιστές δεν κρύβονται, τα παπαγαλάκια τους δεν κοιμούνται, οι θύτες έχουν ξαμοληθεί.

Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να καλυτερέψει η ζωή των πολλών όταν τα μέσα παραγωγής είναι ατομική ιδιοκτησία, μιας χούφτας παγκόσμιων πλουτοκρατών;

Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να είναι εταίροι και κοινωνικά ισότιμοι, ο zara με τους υπαλλήλους του, ο τζάμπο με τους ωρομίσθιους του, ο εφοπλιστής με το ναυτεργάτη, ο κλινικάρχης με τη νοσηλεύτρια, ο εργολάβος με τον εργάτη, ο καναλάρχης με τον ηχολήπτη;

Πιστεύει κανείς ότι, έτσι είναι και έτσι πρέπει να είναι; Με αυτούς ναι θέλω να ανοίξω κουβέντα. Με τα εξαπτέρυγα τους και τους καντηλανάφτες τους όχι. Θέλω το αφεντικό και όχι τον επιστάτη. 

Τέλος μια παράκληση.

Να μου γνωρίσει κάποιος το προβατάκι που άνοιξε κουβεντολόι με τον λυκο και επέζησε.

Σχόλια