1821

                     «Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη», Εθνική Πινακοθήκη, πίνακας του Θ. Βρυζάκη

200 χρόνια μετά και όμως θέλει δουλειά πολλή.

Ο Μέττερνιχ, πολιτικός, διπλωμάτη, πρίγκιπας ήταν παθιασμένος υποστηρικτής κάθε μεγάλης αυτοκρατορίας και λυσσαλέος αντίπαλος των λαών που αντιδρούσαν.

Η στάση του απέναντι στην επανάσταση του 1821 την οποία μίσησε και πολέμησε με ακραίο φανατισμό ήταν απόλυτα συνεπής με τις αντιλήψεις του ότι οι εξεγέρσεις των υποδουλωμένων αποτελούν ενέργειες ενάντια στη νομιμότητα της εποχής και εκδηλώνονται από αμαθείς και άτομα που δεν γνωρίζουν ούτε να γράφουν και να διαβάζουν.

200 χρόνια μετά το 1821, παραμένει ζητούμενο η αποκατάσταση της αλήθειας και η ακριβής αποτύπωση της ιστορίας.

2 αιώνες τώρα η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία λειτουργεί σαν ορκισμένος ταφοφύλακας των κοινωνικών διεργασιών, των πολιτικών και διπλωματικών σχεδιασμών και αδυσώπητων ανταγωνισμών, πριν, στη διάρκεια και μετά της επανάστασης του 1821.

Τόσες γενιές μετά, η στρέβλωση, η απόκρυψη, οι ανιστόρητες αγιογραφίες, αποτελούν το επίσημο ιστορικό αφήγημα.

Κλέφτες, αρματολοί, καπεταναίοι, μισθοφόροι, μπουρλοτιέρηδες, οπλαρχηγοί, τοκογλύφοι, αρχιεπίσκοποι, παπάδες, Γκούρας, Μακρυγιάννης αλλά και Ανδρούτσος και Καραϊσκάκης όλοι μαζί αντάμα με Μαυρομιχαλαίους, Μαυροκορδαταίους, Ζαϊμηδες, Κωλέττηδες κα.

Όσο αλήθεια είναι ότι λαός δίχως μνήμη είναι καταδικασμένος άλλο τόσο είναι ότι η γνώση κατακτά τα κάστρα και γκρεμίζει τους τυράννους.

Πέρασαν πράγματι από τότε πολλά χρόνια, φωνές, παρεμβάσεις, γραπτά για το ξέχωμα της ενταφιασμένης ιστορικής αλήθειας, ας αρπάξουμε την ευκαιρία.

Το χρωστάμε στους πριν, στους τότε, στους μετά, στους σήμερα και κυρίως στους μετά από μας.

Επειδή όμως είναι δύσκολοι οι καιροί μια είναι η προσταγή.

Είτε πιστεύεις, είτε όχι, ερεύνα, μάθε, πάρε θέση και διάλεξε ταμπούρι.

Όταν δε βρεθείς απέναντι τους κάνε πράξη τα λόγια του Καραϊσκάκη: 

 

– Ποια κυβέρνησις, καπετάν Νότη; Το τζιογλάνι του Ρεΐζ – εφέντη ο τεσσαρομάτης;»

«Ποιοι τον έκαμαν Κυβέρνηση; Εγώ κι άλλοι δεν τον γνωρίζομεν! Ή σύναξεν δέκα ανόητους και τον υπέγραψαν δια τας ιδιοτέλειας των; Ιδού ποιοι τον υπέγραψαν: Πρώτον εσύ, όπου όλα τα πράγ­ματα θέλεις να έρχονται με το ζουρνά (σ.σ. δηλ. εύκολα), ο Σκαλτσάς, όπου δεν είναι άλλο παρά καμπάνα μπαγκ – μπαγκ, ο Μακρής, ο μακρολαίμης όπου μόνον το κεφάλι ηξεύρει να ταράζη, ο Μήτζιος Κοντογιάννης, η που­τάνα, όπου αν ήταν γυναίκα, δεν εχόρταινεν με 80.000 φορές την ώραν, ο ξυνόγαλος Γιώργος Τσιόγκας, όπου στραβώνει τα χείλια του με το τζιμπούκι και δεν ηξεύρει τι του γίνεται και ο αδελφός μου ο Στορνάρης, ο ψεύτης. Δεν την υπέγραψεν ο μπούτζος μου την εκστρατείαν σας.»

Απομνημονεύματα Νικ. Κασομούλη σελ.371 εκδόσεις κοσμαδάκη

Σχόλια