Τότε Χίτες και «ταγματαλήτες»! Σήμερα «Χρυσαγίτες»!


             ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1946 εφημερίδα της εποχής

Διαχρονικά η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, προσχηματικά, επικαλούνται, την ενότητα του λαού, την εθνική συμφιλίωση και άλλα «σπουδαία» για να κρατούν την ιστορία και την αλήθεια ενταφιασμένες.
Ε λοιπόν όχι!
Η απόκρυψη, η λήθη, η παραχάραξη, η πλαστογράφηση της ιστορίας, είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί για το παρόν και το μέλλον του λαού και της πατρίδας του.
Για αυτό το λόγο, ντοκουμέντα από το παρελθόν, σε αυτό το blog θα δημοσιεύονται πάντα όσο θα ταξιδεύει. 

Και τότε Ναζί! Και τώρα ναζί!

Ειδήσεις της εποχής από την περιοχή μας που αποδεικνύουν ότι είναι διαχρονικά τα πιο πιστά μαντρόσκυλα του συστήματος! 


Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΑΣΗ 

ΕΝΑΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΜΕ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΟΜΑΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ.- (του ανταποκριτή μας) Αφάνταστη τρομοκρατία έχει εξαπολυθεί τώρα τελευταία στο χωριό μας που τέτοια δεν ήταν ούτε επί κατοχής.

Την οργανωμένη τρομοκρατία ξαπόλυσε η χωροφυλακή σε συνεργασία με τους χίτες. Ο ενωματάρχης Οικονόμου είναι ο εμπνευστής της τρομοκρατίας και προσπαθεί με χίλια άτιμα μέσα να λυγίσει το δημοκρατικό φρόνημα του λαού. Συλλαμβάνει κατά ομάδας δημοκρατικούς πολίτες κι αφού τους βασανίζει απάνθρωπα τους λέει όπως ο Μανιαδάκης να υπογράψουν δηλώσεις μετάνοιας. Η κυκλοφορία στο χωριό έχει απαγορευτεί από τις 7 και ύστερα. Κανένας δημοκρατικός δεν μπορεί να πλησιάσει τον άλλον και κάθε βράδυ τα οικογενειακά άσυλα παραβιάζονται από χίτες. 

Ο κόσμος έχει εγκαταλείψει τις δουλιές του και προσπαθεί να γλυτώσει άπ'τη μανία  του αλκοολικού ενωματάρχη Οικονόμου που όταν μεθάει ξεσπάει στους δημοκρατικούς.

 Οι χωροφύλακες βρήκαν στον δρόμο τους Λάμπρο Κόκκαλη Αλέκο Μούτσο Γιάννη Νείλα και τον ξυλοκόπησαν μέχρι αίματος.

 Επίσης έδειραν και τους εθνικόφρονες Τάκη Μουσελέ και Γιάννη Στασινό που τους διέφυγε, γιατί κάναν παρέα με δημοκρατικούς.

Ύστερα άπ'το όργιο χωροφυλακής και χιτών πολλοί από τους δημοκρατικούς εγκατέλειψαν το χωριό τους για να γλυτώσουν.

ΖΑΠΑΝΤΙ. Κάθε βράδυ γίνεται στο χωριό συγκέντρωση των ενόπλων συμμοριτών του χωριού και κάποτε και των γύρω χωριών. Όλοι οι δημοκρατικοί παράτησαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν στο Αγρίνιο.

Το Σάββατο τη νύχτα ένοπλοι χίτες, δύο με εγγλέζικα όπλα πήγαν στο σπίτι του Θεοδ. Κατσαούνη. Έσπασαν πόρτες και παράθυρα και με πυροβολισμούς μπήκαν στο σπίτι και με  τον τράβηξαν έξω.

Τους ξέφυγε μέσα άπ'τα χέρια τους και γλύτωσε τρέχοντας πυροβολούμενος ακατάπαυστα.

Οι επιδρομείς έσπασαν κατόπιν την καλύβα του Κ. Κιτσοπάνου αλλά δεν βρήκαν κανέναν εκεί.

  

 ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ Χ

ΕΛΑΙΟΦΥΤΟ 6)8)46. Το Σάββατο το βράδυ πήγαν στο Ελαιόφυτο χίτες από τα γύρω χωριά, μάζεψαν όλο το χωριό και μίλησε ο Αλεξ. Ρούσης. Στο λόγο του είπε ότι όλοι πρέπει να οργανωθούν στην «Εθνική Δράση» και να αποκυρήξουν το ΚΚΕ αλλοιώς «θα υποστούν τις συνέπεις του νόμου»!

Για να γίνει αυτό τους έδωσαν προθεσμία 3 μέρες. Την ίδια προθεσμία έδωσαν και στο Ζαπάντι.

Επίσης στα χωριά αυτά έβαλαν  όριο κυκλοφορίας μέχρι στις 10 το βράδυ και να μην βρίσκονται περισσότεροι από 2 δημοκρατικοί μαζί.

 

 

  

 

Σχόλια