Ηταν 12 του Οκτώβρη

 


Ήταν 12 Οκτώβρη του 1944 που μαχητές του ΕΛΑΣ τοποθετούσαν και σήκωναν ψηλά στην Ακρόπολη την Ελληνική σημαία.

Οι δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ είχαν πλέον, εκτός από τις γειτονιές της, απελευθερώσει ολόκληρη την Αθήνα.

Την ίδια μέρα με κορύφωση την επόμενη ο ΕΛΑΣ με τη θρυλική «μάχη της ηλεκτρικής» απέτρεψε τις τρομακτικές καταστροφές υποδομών που θα είχαν ανυπολόγιστες συνέπειες και σε ανθρώπινες ζωές για όλο το λεκανοπέδιο Αττικής.

Ήταν 12 Οκτώβρη του 1946 που η κυβέρνηση απαγορεύει τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Αθήνας στην 2η επέτειο της.

Ήταν 12 Οκτώβρη του 1953 που ανακοινώνεται η συμφωνία της προδοσίας, της ντροπής, της υποταγής και του ξεπουλήματος της εθνικής ανεξαρτησίας με την οποία αναγγέλεται ουσιαστικά η εγκατάσταση Αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας. 

Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι -τότε- σε Ουάσινγκτον και Αθήνα κάναν την ίδια δήλωση την ίδια ώρα:

  «Εις εκπλήρωσιν των εκ του άρθρου 3 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού απορρεουσών υποχρεώσεών των, η κυβέρνησις του Βασιλείου της Ελλάδος με την έγκριση της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως και η κυβέρνησις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υπέγραψαν σήμερον μίαν Διμερή Συμφωνία, παρέχουσα εις τας Ηνωμένας Πολιτείας το δικαίωμα όπως βελτιώσωσιν και χρησιμοποιήσωσιν από κοινού μετά της ελληνικής κυβερνήσεως ωρισμένα αεροδρόμια και ναυτικάς εγκαταστάσεις εν Ελλάδι. Η συμφωνία έχει ως προορισμόν, διευκολυνομένης της ολοκληρώσεως της αμύνης της Ελλάδος, της αναπτυχθείσης κατά τα τελευταία πέντε έτη με την αμερικανικήν βοήθειαν, εντός του αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ, να ενισχύση την ασφάλειαν της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού και να διαφυλάξη τη διεθνήν ειρήνην και ασφάλειαν. Η κοινή προσπάθεια των δύο χωρών όπως βελτιωθή και ενισχυθή η συλλογική ικανότης προς αντίστασιν εναντίον ενόπλου επιθέσεως αντικατοπτρίζει το επικρατούν πνεύμα συνεργασίας και τους δεσμούς φιλίας ήτις υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών».

                                                                                                                             ΠΗΓΗ 

Η συμφωνία της προδοσίας στις 12-10-1953 ολοκλήρωσε την καθυποταγή της χώρας στον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, είχαν προηγηθεί 18-3-1947 Δόγμα Τρούμαν και 18-2-1952 η ένταξη στο ΝΑΤΟ.




Σχόλια