Για τα OPEN MALL

 



Στο όχι και τόσο μακρινό 2018, από τις δομές της ΕΣΕΕ, προωθήθηκε άλλο ένα   «σπουδαίο»   πρόγραμμα με την ονομασία Ανοιχτά κέντρα εμπορίου ή αλλιώς OPEN MALL.

Συμβαλλόμενοι ήταν η ΕΣΕΕ, δήμαρχοι και εναλλακτικά επιμελητήρια ή εμπορικοί σύλλογοι.
Το προβάλλανε δε και το εμφάνισαν σαν «εμβόλιο» για τις χειμαζόμενες μικρές επιχειρήσεις.
Η συγκεκριμένη δράση τους στάθηκε αφορμή για την σύνταξη τότε των δυο κειμένων που δημοσιοποιώ στο blog σήμερα.

 

                                     Για τα OPEN MALL (κείμενο 1ο)

Oι κοινωνικές συμμαχίες, τα open mall, οι επιχειρησιακές και επιχειρηματικές συμπράξεις Δήμων και Εμπορικών Συλλόγων, οι επιβαλλόμενες καταστατικές τροποποιήσεις, το ξαρμένισμα για τις χρυσοφόρες φλέβες του ΕΣΠΑ, οι εκχωρήσεις σε τεχνοκράτες υλοποίησης προγραμμάτων που δεν γνωρίζεις ούτε τις εκφάνσεις τους ούτε και την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού τους, οι έμμεσες και άμεσες ανατροπές διαχρονικών αποφάσεων για το χαρακτήρα της πόλης και των εμπορικών της δρόμων, το βοναπαρτικό πατρονάρισμα της ΕΣΕΕ πανελλαδικά σε αυτές τις δράσεις, ειδικά των open mall, δηλ. τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου, η απόλυτη εξάρτηση και καθυπόταξη των μελετητών – υπαλλήλων σχέση εργασίας με τη δομή της και η αποκλειστικότητα στην πιστοποίησή τους και την έγκρισή τους όπως και άλλα, μα πάρα πολύ άλλα πολλά, αποτελούν για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί την επιτύμβια πλάκα του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως τον αντιλαμβάνονταν, τον στήριζαν και τον υπερασπίζονταν όσοι δεν τον ήθελαν χειραγωγημένο, κυβερνητικά υποταγμένο και βραχίονα περάσματος πολιτικών που σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο απεργάζονται και προωθούν πανευρωπαϊκά οι περιβόητες ΟΚΕ.

Όταν ο χάρος πρωτοβγήκε παγανιά απέναντι στον εμποράκο ξαμολώντας τις αλυσίδες του, τις υπεραγορές του, τις πολυεθνικές του, τα μονοπώλιά του κλπ., κάποιοι τσίμπησαν και το αντιμετώπισαν σαν αναπτυξιακή προοπτική – δεν μιλώ για τα παπαγαλάκια, αναφέρομαι στους αφελείς.-

Όταν στην άλλη επίσκεψη του έφερε επέκταση ωραρίου, ωρομίσθιους, μερική απασχόληση, απελευθέρωση προσφορών και εκπτώσεων κλπ., κάποιοι -περισσότεροι τώρα- τσίμπησαν και το θεώρησαν σανίδα σωτηρίας.

Δεν μιλώ για τα παπαγαλάκια, αναφέρομαι στους αφελείς.

Όταν στην επόμενη βόλτα του μοίραζε κλειστά mall, λευκές νύχτες, πεζοδρομήσεις, κατάργηση κυριακάτικων αργιών, εργασιακούς μεσαίωνες, εργοδοτικούς βαμπερισμούς κλπ., κάποιοι ακόμα πλιότεροι τώρα, τσίμπησαν, συμμάχησαν και συνέπραξαν στα σχέδιά του, βλέποντας την έξοδο από το τούνελ.

Δεν μιλώ για τα παπαγαλάκια, αναφέρομαι στους αφελείς.

Το ξεκλήρισμα του εμποράκου της μικρής οικογενειακής μονάδας, εμπορικής, βιοτεχνικής επαγγελματικής κλπ., όχι, δεν ήταν παράπλευρη απώλεια στα πλαίσια της σύγκρουσης των μονοπωλίων για τον έλεγχο της αγοράς.

Αντίθετα.

Αποτελούσε στρατηγικό τους στόχο στην επιδίωξή τους να μονοπωλήσουν την αγορά.

Μια χαρά βολεύονται με τα ποσοστά συγκεντροποίησης του τζίρου που σήμερα κατέχουν σε όλους τους τομείς και εκφάνσεις των σύγχρονων αναγκών (διατροφή – υγεία – καθημερινότητα κλπ.).

Ούτε  φυσικά είχαν κανένα πρόβλημα να βρουν παπαγαλάκια για τις επιδιώξεις τους.

Αυτοί γνωρίζουν ότι η ΕΣΕΕ δεν τους φτάνει αν δεν παρασύρει και κάποιους άλλους τάχατες άλλων χνώτων.

Η ΕΣΕΕ – που ποτέ η χαρά δεν την αφήνει να κρυφτεί – βγήκε στα κεραμίδια για να προωθήσει τα open mall του ΕΣΠΑ.

Η κοινωνική συμμαχία του κυβερνητικού συνδικαλισμού που την πατρονάρει το μεγάλο κεφάλαιο, έχει σκορπίσει πολύ τυρί στις φάκες του για τον εγκλωβισμό των αφελών.

Αυτοί ξέρουν, πολύ καλά το ξέρουν, ότι όσοι αφελείς τσιμπήσουν και στρατευτούν στον δούρειο ίππο των open mall τους, θα είναι και το πιο αποτελεσματικό σώμα περάσματος των πολιτικών τους.

Αυτοί ξέρουν και πολύ καλά ξέρουν ότι:

 Με τα open mall:

-        δημιουργείς μια άλλη αγορά μέσα στην αγορά.

-        αποδέχεσαι και στηρίζεις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πεζοδρομήσεις, τροποποιήσεις ενοικιοστάσιων, βιασμούς στα χαρακτηριστικά των εμπορικών δρόμων, κ.α.

-        επικυρώνεις και νομιμοποιείς στην καρδιά της αγοράς σου μια νέα τέτοια αγορά που για να διατηρηθεί, να επιβιώσει και να κυριαρχήσει, νωρίτερα ή αργότερα, θα κινείται στους δικούς της ρυθμούς και κανόνες.

Νωρίτερα ή αργότερα θα έχει:

-        το ωράριό της.

-        τον στολισμό της.

-        τον φωτισμό της.

-        τις ανοιχτές Κυριακές της.

-        τα δικά της ΔευτεροΤεταρτοΣάββατα ανοιχτά.

-        την διαγραφή του θερινού πενθημέρου.

-        τις σχεδιασμένες και ομοιόμορφες παρεμβάσεις σε επίπεδο εκπτώσεων, προσφορών κλπ.

-        την αναμπουμπούλα και ξεκατίνιασμα γιατί εκεί και όχι εδώ.

-        το σαλιάρισμα να έρθει κι εδώ αλλά να μην πάει εκεί, κλπ.

Είναι αυτονόητο ότι για το πρόγραμμα συνολικά και στις λεπτομέρειές του δεν θα κληθούν να εκφράσουν άποψη στο σύνολό τους οι εμπλεκόμενοι, δηλ. το σύνολο των εμπόρων.

Ούτε βέβαια θα ρωτηθούν για την χωροταξική επιλογή και τα κριτήρια, ούτε φυσικά θα ρωτηθούν αν θέλουν κάτι τέτοιο στην πόλη τους ή όχι.

Αυτά θα τα έχουν αποφασίσει άλλοι και ερήμην τους.

Είναι σχεδόν βέβαιο επίσης ότι οι δρόμοι που θα επιλεγούν, χωροταξικά, θα βρίσκονται ή θα εφάπτονται σε τετράγωνα και δακτύλιους που όμιλοι και αλυσίδες έχουν στην στόχευσή τους.

Είναι σίγουρο ότι πρόθυμες πλειοψηφίες θα προχωρήσουν σε ότι χρειαστεί στα επιλεγμένα τμήματα, πεζοδρόμηση κλπ., όπως επίσης θα χυθεί πολύ σάλιο και μελάνι για να ανακαλυφθούν τουριστικά, ιστορικά και άλλα προτερήματα των συγκεκριμένων περιοχών, έστω κι αν δεν τα διαθέτουν.

Φυσικά για όσο χρειαστεί για να επιβληθούν οι επιλογές των συμπραττόντων σε αυτούς τους χώρους, θα είναι μια άλλη πόλη, μια άλλη αγορά.

Όταν βέβαια το πρόγραμμα ολοκληρωθεί και δεν θα κινδυνεύουν να επιστρέψουν τα χρήματα, τότε θα εγκαταληφθεί αλλά η ζημιά για τους υπολοίπους θα είναι ανεπανόρθωτη, όπως και για τη φυσιογνωμία της πόλης, που κάποιοι για λόγους που δεν είναι της παρούσης θα της έχουνε αλλάξει τα φώτα.

Με μερικές δεκάδες μέτρα διαφορά θα συναντάς πόλη και παραγκούπολη, μισό δρόμο, δρόμο αγοράς και τον υπόλοιπο χαβούζα.

Στη φάτσα πλακόστρωση, φωτισμό κ.α. και από πίσω λακκούβα και σκοτάδι.

Ναι τα open mall θα προχωρήσουν, ο εξαπονδρισμός δεκάδων μικρεμπόρων θα συντελεστεί, οι κεντρικές επιλογές Ε.Ε., κυβέρνησης, ΕΣΕΕ με πρόθυμους δημάρχους, συλλόγους ή επιμελητήρια θα περάσουν.

Η εικόνα μιας πόλης όχι όπως της πρέπει αλλά όπως κάποιοι από μωροφιλοδοξία ή υστεροβουλία τη θέλουν, θα επιβληθεί.

Όσο αφήνεις τη ζωή και τη δουλειά σου σε άλλους.

Όσο δεν ελέγχεις αυτούς που ίσως και να ψήφισες να σε εκπροσωπήσουν.

Όσο πιστεύεις τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Όσο ανέχεσαι τον ευνουχισμό του συνδικαλισμού και την πρόσδεση συλλόγων και ομοσπονδιών στις δομές της ΕΣΕΕ.

Τότε μην καρτεράς να τη γλυτώσεις.

Εκτός κι αν πιστεύεις ότι είσαι τόσο καπάτσος που αύριο θα γίνεις μεγαλοκαταστηματάρχης.

 

ΑΓΡΙΝΙΟ ΙΟΥΝΗΣ 2018                                                Γιώργος Τζωρτζόπουλος

 

Υ.Γ.: Αναγκαία υπενθύμιση.

         Το συγκεκριμένο γραπτό δεν είναι κείμενο, είναι σκέψεις και σημειώσεις.

         Tούτο για όποιον μπήκε στον κόπο να το διαβάσει             

                                  

Σχόλια