ΓΙΑ ΤΑ OPEN MALL (κείμενο 2ο)


΄΄Παρέμβαση σε έναν «διάλογο» που κάποιοι φρόντισαν να μη γίνει ποτέ΄΄


Ας δεχθούμε ότι τα open mall είναι δράση σπουδαία και σημαντική:

-        για τους μικρούς εμποροεπαγγελματοβιοτέχνες της αγοράς, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

-        για την αναβάθμιση δημοτικών δρόμων.

-        για το κλείσιμο της ψαλίδας και τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό μας.

-        για να μειωθούν τα λουκέτα και να ξανανοίξουν τα ρημαδιακά.

-        για να ανοίξουν οι δουλειές και να μειωθεί η ανεργία.

-        για να σκεπαστούν οι δρόμοι και να ξεμπαζωθούν τα ρέματα.

-        για να περπατάς αμέριμνος δίχως φόβο από αυτοκίνητα και μηχανάκια.

-        για να μην τραμπαλίζεσαι σε κουφωμένα πλακάκια και να μην βλέπεις σκουπιδάκι πουθενά.  

-        για να μην μπλέκουν τα πόδια σου σε αδέσποτα, λουριά δεσποζόμενων και βουναλάκια από τις ακαθαρσίες τους.

Ας δεχτούμε ότι με τα open mall:

-        θα αναβαθμιστεί η κατοικία.

-        θα συγκρατηθούν τα ενοίκια.

-        θα απομακρυνθούν οι αλυσίδες και θα κυριαρχήσουν οι ντόπιοι.

-        θα μειωθεί η ηχορύπανση.

-        θα εξαφανιστούν τα απορρίμματα και τα καλαθάκια θα’ ναι έργα τέχνης.

-        θα γίνουν περιττά τα μέσα μεταφοράς.

-        θα αυξηθεί η εμπορικότητα και όχι η παροχή υπηρεσίας.

-        θα εξαληφθεί η στρέβλωση και θα έχουμε μια  πόλη αγορά και όχι καφετέρια.

-        θα θωρακιστούμε με έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

Ας δεχτούμε ότι χάρη σε αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα των open mall:

-        θα πέσουν στην αγορά εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια ευρώ από την ευρωπαϊκή ένωση και τα κονδύλια της, που πάντα είναι βαθιά προσηλωμένη στην ενίσχυση των μικρεμπόρων και την προστασία των καταναλωτών.

-        θα απογειωθεί το επιχειρείν, το πράττειν  και η ανταγωνιστικότητα.

-        θα δώσουν οι μικρέμποροι τη δική τους απάντηση στις υπεραγορές, τα μονοπώλια, τις αλυσίδες, τις πολυεθνικές, τους ομίλους, τα πολυκαταστήματα, το μεγάλο κεφάλαιο και τα κλειστά mall.

-        θα γίνει πανεύκολο να μπαίνει κάποιος στην πόλη, να φτάνει στο κέντρο της, να αφήνει το όχημά του και να ταξιδεύει στο παρελθόν της σε όλες τις εκφάνσεις του.

-        θα κάνουν κάθε μέρα Πάσχα τα μαγαζιά, όπως ακριβώς συνέβη και με την ένταξη στην ευρωζώνη και την μετατροπή της δραχμής σε ευρώ, από τα καραβάνια των τουριστών – επισκεπτών που θα εκτινάξουν την κερδοφορία τους.

Ας δεχτούμε ότι η ΕΣΕΕ, αυτή ακριβώς που άλλαξε ακόμη και το όνομά της , αντικαθιστώντας το ΄΄ελληνικό εμπόριο΄΄ με το ΄΄εμπόριο και επιχειρηματικότητα΄΄ για να είναι απόλυτα συμβατό με τη φιλοσοφία της, τις στοχεύσεις της, τη δομή της, τη λειτουργία της και τα συμφέροντα που προασπίζεται και εκπροσωπεί, έπαθε μετάλλαξη.

Τώρα πια, αυτή ακριβώς η ΕΣΕΕ, που με χουλιγκανική εξαλλοσύνη υπερασπίζονταν την παγκοσμιοποίηση, την κατάργηση κάθε περιορισμού στην επιχειρηματικότητα, την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, τα ξεχειλωμένα ωράρια, Κυριακές ανοιχτές, ελαστικές μορφές απασχόλησης, ολοχρονιάτικες προσφορές, εκπτώσεις, κ.α., αυτή ακριβώς η ΕΣΕΕ, η στεντόρεια φωνή της επιχειρηματικότητας και της κυριαρχίας των ιδιωτών εμπόρων στην υγεία, παιδεία, νερό, ρεύμα, φάρμακο, συγκοινωνία, κλπ., ανένηψε.

Ας δεχτούμε ότι τερματίστηκε πια η περίοδος που μετά από κάθε παρέμβασή της, δράση της, πρωτοβουλία της και συνάντησή της με κομισάριους, υπουργούς, πρωθυπουργούς, κλπ. αυξάνονταν τα λουκέτα στα μικρομάγαζα.

Ας δεχθούμε ότι αυτή τη μετάλλαξή της που εμείς δεν αντιληφθήκαμε, την πήρανε χαμπάρι με αξιοθαύμαστη οξυδέρκεια, δήμαρχοι και συνδικαλιστές ακόμη και άλλων χνώτων.

Ας δεχτούμε και ας αναγνωρίσουμε ότι αυτοί, οι συνδικαλιστές και δήμαρχοι, με ανοιχτό μυαλό, χωρίς δογματικές προκαταλήψεις και κομματικές αγκυλώσεις, κάτι παραπάνω ξέρουν από μας για να υπογράφουν μνημόνια συνεργασίας με  τον πρώην κακό λύκο και να τον εμπιστεύονται στο σχέδιό του να φυλάξει τα προβατάκια.    

Ας δεχτούμε και ας αναγνωρίσουμε ότι αυτό το σφιχταγκάλιασμά τους, για τους μικροαυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, ανοίγει Προμηθεϊκά το δρόμο που:

• θα κρατήσει το μικρομάγαζο ανοιχτό.

• θα μειώσει ωρομίσθιους, ανασφάλιστους και ελαστική απασχόληση.

• θα φέρει ανθρώπινα ωράρια και διασφάλιση κυριακάτικης αργίας.

• θα μειώσει εικονικές ολοχρόνιες προσφορές, προωθητικές ενέργειες, μαϊμουδίστικες εκπτώσεις.

• θα ανακόψει τις απολύσεις και θα μειώσει ανεργία και μετανάστευση.

• θα κάνει το μαγαζί κουκλί και ανάμνηση την ασεφτιά , τον ΕΝΦΙΑ, τη φοροληστεία, το δάνειο, τον τοκογλύφο και τον τραπεζίτη.

• θα διώξει το άγχος της σύνταξης, του ορίου ηλικίας, τις πληρωμές στις ΔΕΚΟ κ.α.

• θα εξαφανίσει από μπροστά μας ότι μπορεί να μας ρίξει ψυχολογικά.

• θα αφορούν άλλους και αλλού οι λαχανόκηποι, τα παντοπωλεία, τα απλωμένα χέρια, οι ανασκαφές των κάδων, κλπ.

• θα ξεσκαρτάρει την αγορά και θα απαλλαγούμε από τον υπερεπαγγελματισμό.

• θα έχουμε και εμείς σύντομα τις δικές μας λευκές νύχτες, το ωράριό μας, το στολισμό μας, τον φωτισμό μας, τις μαύρες παρασκευές μας.

• θα ΄ναι ξεχασμένο παρελθόν η γκρίνια και η μεμψιμοιρία για κάθε μέχρι τα σήμερα πρόβλημά μας, γιατί η τεράστια φτερούγα της ΕΣΕΕ μας, του Δήμου μας και του Συλλόγου μας, θα μας προστατεύει και θα μας δίνει άμεση λύση σε κάθε πρόβλημά μας.

• εμείς θα είμαστε τώρα πια ο ομφαλός της πόλης.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω θαυμαστά και ζηλευτά που θα προσφέρει η υλοποίηση του προγράμματος των open mall και με δεδομένο ότι δεν θα βρεθούν όλοι στην φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, ούτε επίσης υπάρχει τυφλός που να μην θέλει το φως του, εύλογα φαντάζομαι ανακύπτουν, πάντα καλοπροαίρετα, μια σειρά από ερωτήματα προς τους μηχανοδηγούς του προγράμματος.

Ενδεικτικά και επιγραμματικά μερικά από αυτά: 

˃ Γιατί; Ποιοι; και με ποια κριτήρια επέλεξαν τους δρόμους που θα ενταχθούν στον παράδεισο.

˃ Γιατί ; Ποιοι ; και με ποια κριτήρια αξιολόγησαν ότι οι δρόμοι που αυτοί αποφάσισαν υπερτερούν έναντι άλλων στα χαρακτηριστικά που προϋποθέτει το πρόγραμμα για την υλοποίησή του σε όλες τις εκφάνσεις του.

˃ Γιατί ; Ποιοι ; Για ποιο λόγο ; εραστές του διαλόγου και των δημοκρατικών, ανοιχτών διαδικασιών κατά τα άλλα, επέλεξαν  γι’ αυτή τη δράση τους, τη μυστικοπάθεια, κανόνες στοάς και κατακομβικές διαδικασίες.

˃ Γιατί ; Ποιοι ; με ποια κριτήρια και για ποιο λόγο αποφάσισαν ότι αυτή η σπουδαία δουλειά δεν αξίζει να γίνει αντικείμενο προβληματισμού και συζήτησης σε Γ.Σ. με τη συμμετοχή όλων των μελών που θα ανταποκρίνονταν στη σχετική πρόσκληση.

˃ Γιατί ; Ποιοι ; με ποια κριτήρια και για ποιο λόγο; αποφάσισαν ότι  για ένα τέτοιο λαμπρό έργο που οι συνέπειές του θα έχουν θετική ή αρνητική επίπτωση σε όλα τα δήθεν και τάχατες ισότιμα μέλη – στέλνοντας άλλα κατάστρωμα και άλλα 5ο αμπάρι – δεν χρειάζεται να έχουν γνώση και γνώμη όλα και ακολουθήθηκαν διαδρομές που δεν συνάδουν με καταστατικές και νομικές κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος σε βάθος 10ετιών.

                                                               Και τέλος

Γιατί ; για ποιους ; για ποιους λόγους ; μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας:

-        Οι Αρχαίοι: το « φοβού τους Δαναούς και Δώρα φέροντας»

-        Οι υστερότεροι: το «τα καλύτερα επικροτώ και τα χειρότερα πράττω» 

Υ.Γ.: Η 2η αυτή παρέμβασή μου αφορά όσα μεθοδεύτηκαν και υλοποιήθηκαν στη γενέθλια πόλη μου για τα open mall, σε γενική μορφή, επιγραμματικά, αυτόσυγκρατημένη, με συνειδητές παραλείψεις και σε ήπιους τόνους, δηλώνει ότι είναι καρπός του βιωματικού ενστερνισμού της προσταγής:

΄΄Μπορεί να μην μπορείς να αποτρέψεις τα πουλιά της δυστυχίας να πετάνε πάνω από το κεφάλι σου. Σίγουρα όμως μπορείς και πρέπει να μην τα αφήσεις να χτίσουν τη φωλιά τους στο κεφάλι σου ΄΄

Σχόλια